A Microsoft legújabb marketingstratégiája várhatóan megtérül: már nem az Xbox One Kinect csomag az alapértelmezett vásárlás. Túl korai még megmondani a szétválasztás hosszú távú előnyeit, de az elemzők úgy vélik, ez elég ahhoz, hogy az Xbox One amerikai eladásait túlszárnyalja a PlayStation 4-nél 2015-ben.

A Microsoft május 13-án jelentette be, hogy az Xbox One-t 399 dolláros áron kínálja a Kinect kiegészítő nélkül. Ez meglehetősen várható, mivel a zászlóshajó, következő generációs konzol eladásai jelentősen elmaradnak a Sony PS4-étől.

Az előrejelzések szerint 2016-ra az Xbox One lesz a legnagyobb telepített bázis az Egyesült Államokban. Ez a hardver szétválasztásának, valamint a Microsoft azonnali válaszának tulajdonítható a Sony értékesítési helyzetére.Lewis Ward, az IDC kutatási menedzsere: 'Ez a változás elegendő lesz ahhoz, hogy az Xbox One telepített bázisa magasabbra kerüljön, mint a PS4 az Egyesült Államokban és Kanadában 2015-ben, nem pedig 2016-ban.' Azt állítja, hogy globális szinten továbbra is a Sony lesz a legnagyobb telepített bázis a játékpiacon.

Az E3 közeledtével a Sonynak újra kell gondolnia stratégiáit, hogy megelőzze a Microsoftot. Az árképzés kulcsfontosságú tényező a konzol ciklusának korai szakaszában, amely biztosítja a szilárd telepített alapot. A társadalmi konszenzus, a folyamatos szoftvertámogatás, a nagyszerű címek és a digitális kínálat ezt követően is fenntartja a növekedést.

A Sony piaci dominanciája nem garantált minden ciklus elején, és a Microsoft legújabb árstratégiáját ennek reményében hajtják végre. „Majdnem olyan, mintha a fogyasztók minden ciklus elején megnyomnák a reset gombot, és otthoni konzolról újraértékelnék játékigényeiket” – mondja Jesse Divnich, a Tilting Point Exec.

Az Xbox One Kinect csomag azonban megerősíti a kamera jelentőségét kiegészítő hardverként. A Microsoft kihívása az, hogy bebizonyítsa, hogy a Kinect az Xbox One élmény elengedhetetlen része. Mivel kevesebben használják a nappalijukban, a Kinect jövője bizonytalan. Ha a tartozékot külön-külön és versenyképes áron kínálják, akkor fenn kell tartani az értékesítést és a mecenatúrát ( gamesindustry.biz ).