Az Egyesült Államok nem jutott tovább a közelmúltban lezárult Ryder Cup során, és behódol az európaiak elleni vereség miatt.

Emiatt Phil Mickelson sok kritikát küldött az amerikai csapatkapitánynak, Tom Watsonnak a kapitányi stratégiájával kapcsolatban.

Mickelson szerint Watsonnak jobban el kellett volna foglalkoznia a csapatával, és ragaszkodnia kellett volna ahhoz a rendszerhez, amely korábban, 2008-ban hasonlóan működött.A 2008-as Ryder Cup során a győzelmet Paul Azinger vezette, és ez volt az egyik az amerikai csapat két győzelmének a legutóbbi 10 alkalommal, és az érintettek különösen elégedettek voltak a „pod” rendszerével.

A „pod” rendszer az, amikor két játékost három-négy fős csoportokra osztanak, akik együtt gyakorolnak és játszanak.

A Ryder Cup következő néhány kapitánya, Corey Pavin, Davis Love és Watson azonban nem törődött a technika követésével, és azóta a csapat már nem nyerte meg a kupát, ami miatt Mickelson csalódott golfozó.

Mickelson szerint „Paul Azinger mindenkit befektetett a folyamatba. Mindenkit belefektetett abba, hogy kivel fog játszani, kik lesznek a kiszemeltek, kik lesznek a podjukban, kik – mikor fognak játszani, és minden podhoz volt egy nagyszerű vezérük.

Hozzátette: „A másik dolog, amit Paul nagyon jól csinált, az volt, hogy remek játéktervet készített nekünk, hogyan fogunk együtt játszani; golflabda, formátum, mit fogunk csinálni, ha ez és ez jól játszik, ha ez és ez nem jól, akkor igazi játéktervünk volt.

„Ugyanezt az eljárást alkalmazzuk az Elnök Kupában is, és nagyon jól teljesítünk. Sajnos az elmúlt három Ryder-kupában eltértünk ettől, és meg kell fontolnunk, hogy talán visszatérünk ahhoz a formulához, amely segített a legjobb teljesítményünket nyújtani.

Watson azonban azt válaszolta, hogy neki más a filozófiája. Úgy gondolja, hogy 12 játékos kell a győzelemhez, és ez nem tok. Watson volt az utolsó ember, aki 1993-ban idegenbeli Ryder Cup-győzelemre vezette az Egyesült Államokat.

Azt mondta: „Beszéltem a játékosokkal, de a helyettes kapitányaim nagy szerepet játszottak a döntéshozatalban, hogy kivel párosítsak. Igen, innentől kezdve kevertem egy kicsit, de követni kell a meccs játékának alakulását, és látni kell, hogy ki játszik a legjobban, és kivel kell játszani, és ezt tettem.