A 'Spirits' Homecoming' című film, amelyet Cho Jung Lae rendezett, jelenleg az Egyesült Államokban turnézik. A 2015-ös film a 200 000 koreai nő ellentmondásos témájával foglalkozik, akiket a második világháború alatt japán katonai bordélyházakban kényszerítettek dolgozni. Eufemisztikusan vigasztaló nőkként ismerték őket.

Cho Jung Lae rendezőt azután ihlette meg filmje elkészítésében, hogy meglátta az egyik vigasztaló túlélő festményét. Megmutatta emlékét, amikor a katonák fiatal szexrabszolgákat vittek egy égő gödörbe. Nem tudta kitörölni a képet az elméjéből.

Cho nem volt könnyű elkészíteni a filmet, mivel a téma nagyon ellentmondásos volt, és független filmes volt, akinek kevés lehetősége volt az anyagi támogatásra.2015 márciusában a The New York Timesnak adott interjújában beszélt arról az ellenzékről, amellyel szembesült, miközben pénzt próbált gyűjteni filmjéhez.

„Megkérdezték, miért akarok sót szórni egy régi sebre” – mondta Cho. – A vigasztaló nők témáját a szégyen történetének tekintik.

Mivel Cho tudta, hogy nem kaphat kereskedelmi finanszírozást, összegyűjtötte a filmet, és körülbelül 70 000 ember járult hozzá. Néhány színész fizetés nélkül dolgozott.

Cho filmjének középpontjában két fiatal lány kitalált története áll, akik a háború alatt kénytelenek voltak vigasztaló nőkké válni. De a történet a túlélő vigasztaló nőkkel készített interjúin alapul.

A film Cho több mint egy évtized alatt készült el. Amíg a filmet forgatta, Japán pert indított a film ellen, azt állítva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a japán katonák erőszakkal vittek volna el koreai nőket. A nehézségek ellenére a filmet végül 2015-ben mutatták be. Cho szerette volna bemutatni Japán második világháborús megadásának 70. évfordulója alkalmából.

A téma továbbra is ellentmondásos, és továbbra is befolyásolja Japán és Korea kapcsolatát. A 200 000 nőből már csak 46 él. Lehetséges, hogy a film 2015 eleji bemutatása közrejátszott abban, hogy Japán még abban az évben hivatalosan is bocsánatot kért a háborús akciókért. 2015 decemberében Dél-Korea hivatalosan is elfogadta Japán bocsánatkérését. Japán felajánlotta, hogy mintegy 8 millió dollárral járul hozzá a volt vigasztaló nők áldozatainak alapjához, de nem vállalt semmilyen jogi felelősséget. A megállapodás része az volt, hogy ezzel véget ért a múltbeli tettekről folytatott viták. A The Guardian angol hírügynökség nemrég megjelent cikke szerint a túlélő vigasztaló nők egy része azt mondta, hogy a bocsánatkérés nem elég.

A filmet a Connecticuti Egyetemen, a Brown Egyetemen és a Northern Virginia Community College-ban mutatják be.