A Facebook-kísérlet vitákat váltott ki a hétvégén. A The Guardian szerint a Facebook a tiltakozás viharával néz szembe, miután felfedte, hogy megtanulta, hogyan teheti a felhasználókat „boldogabbá vagy szomorúbbá néhány számítógépes gombnyomással”. Ezzel az FB Adam Kramer, a kutatás egyik társszerzője által közzétett magyarázatot ajánlotta fel, amely elmagyarázza a tanulmány célját.

„Miután magam írtam és terveztem ezt a kísérletet, elmondhatom, hogy soha nem az volt a célunk, hogy senkit felbosszantunk” – mondja Kramer. „Megértem, hogy egyesek miért aggódnak emiatt, és a szerzőtársaim és én nagyon sajnáljuk, ahogyan az újság leírta a kutatást és az általa okozott aggodalmakat. Utólag visszagondolva, a tanulmány kutatási előnyei nem biztos, hogy igazolták ezt a szorongást. Kramer szerint a Facebook 2012 óta javított belső felülvizsgálati gyakorlatán, és a jövőbeli kutatások figyelembe veszik a tanulmányra adott reakciókat.

Állítólag a közösségi média hálózat közzétette ennek a kísérletnek a részleteit, amelyben 689 000 felhasználó honlapján közzétett információkat manipulált, és úgy találta, hogy az „érzelmi fertőzés” folyamata révén pozitívabb vagy negatívabb érzéseket válthat ki az emberekben.„A kutatást azért végeztük, mert törődünk a Facebook érzelmi hatásaival és a termékünket használó emberekkel” – mondja Kramer. „Fontosnak éreztük, hogy megvizsgáljuk azt a gyakori aggodalmat, amely szerint a barátok pozitív tartalmat posztoló megjelenése az emberekben negatív vagy kimaradt érzésekhez vezet. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a barátok negativitása miatt az emberek elkerülhetik a Facebook látogatását.

'A barátok által az online közösségi hálózatokon keresztül kifejezett érzelmek befolyásolják saját hangulatunkat, és tudomásunk szerint az első kísérleti bizonyítékot jelentik a közösségi hálózatokon keresztüli hatalmas érzelmi fertőzésre' - zárult a tanulmány.

Eközben a The Guardian arról számolt be, hogy jogászok, internetes aktivisták és politikusok reagáltak ezen a hétvégén, mondván, hogy az érzelmi manipuláció tömeges kísérlete „botrányos”, „kísérteties” és „zavaró”.