Eminem amerikai rapper beperelte az új-zélandi Nemzeti Pártot, miután állítólag a Lose Yourself dallamot használta az egyik választási kampányukban.

Eminem kiadóvállalata, az Eight Mile felfedte, hogy a Nemzeti Párt megsértette a Grammy- és Oscar-díjas dal jogait, ugyanazt a dalt, amely a 8 Mile című filmben is szerepelt, amelyben Eminemet a küszködő rapper szerepére osztották be. Üzleti szabvány .

„Az Új-Zélandi Legfelsőbb Bíróság Wellington Registryához kedden benyújtott eljárásban az Eminem szerzői jogainak detroiti székhelyű kiadója, az Eight Mile Style, LLC és a Martin Affiliated, LLC kártérítést követelnek az Új-Zélandi Nemzeti Párttal szemben a szerzői jogok megsértése miatt, olvasható egy közleményben.Eközben a Nemzeti Párt megerősítette, hogy megkapták az említett panaszt, de hangsúlyozták, hogy teljes mértékben visszautasították a vádakat, mert szerintük nem sértettek semmit.

A párt kampánymenedzsere ragaszkodott ahhoz is, hogy minden szükséges engedélyezési eljáráson átestek, mielőtt a „Lose Yourself”-t felhasználták kampányuk részeként.

„A Nemzeti Párt határozottan védelmezni fogja ezt az akciót. Mivel az ügy jelenleg a bíróságok előtt van, nem teszünk további nyilvános megjegyzést” – áll a párt hivatalos közleményében.

Eközben a kedden a bíróságra benyújtott hivatalos közlemény cáfolta az ilyen kijelentéseket, a Daily Mail jelentették.

„Eminem kiadóitól nem kértek engedélyt, hogy Eminem egyetlen dalát is felhasználhassák ehhez a kampányreklámhoz. Egyszerre kiábrándító és sajnálatos ironikus, hogy az új-zélandi zenei kiadók jogainak védelméért felelős politikai párt a három figyelmeztető szerzői jogi reform bevezetésével maga is ilyen kevéssé törődik a szerzői jogokkal.

A nyilatkozat így folytatódott: „Nem habozunk azonnali lépéseket tenni Eminem munkáinak sértetlenségének védelme érdekében, különösen akkor, ha egy fél, mint itt, Eminemmel és munkájával próbált kapcsolatba lépni.”